Nummer av tidningen gensvar
0
Bokstäver om året
0

2024-06-14

Gensvar tar tempen på digital vård

Det senaste numret av Gensvar har digital vård som tema. Jag reder ut var som egentligen menas med e-hälsa, digitala tjänster och hälsoappar.

Jag har intervjuat forskare som delar med sig av fällor och fallgropar med den pågående digitaliseringen. Vi introducerar också en ny start på tidningen tack vare Gensvars utomordentliga grafiska formgivare Sandra Torstensson.

Vi uppmärksammar även att en forskarpionjär har gått ur tiden. Margareta (Meta) Blombäcks forskning och läkargärning bidrog till den allra första effektiva behandlingen för hemofili och hon kartlade även von Willebrands sjukdom. Jag hade förmånen att flera gånger intervjua denna ödmjuka pionjär, vila i frid Meta!

2024-05-31

Framgångsrik forskning i Njurfondens årsredovisning

Njurfonden delar varje år flera miljoner till livsviktig forskning. I år fick Voff uppdraget att producera årsredovisningen för 2023 som lyfter fram forskare och aktuella projekt som finansieras av fonden.

Den fina formen har tagits fram av Sandra Torstensson och Carina Järvenhag var projektledare.

Det här var första året som Voff producerade årsredovisningen och vi hoppas förstås på ett fortsatt samarbete

2024-05-13

Årsberättelsen levererat för 20:e året i rad

Formgivaren Sandra Torstensson och jag ler i kapp med Hayley French på omslaget till Folkuniversitets årsberättelse 2023.

Den fina bilden (och övriga bilder) har fotograf Anette Andersson tagit. Det är 20:e året i rad som Voff har fått förtroendet att producera årsberättelsen för Folkuniversitetet region öst.

Det innebär allt från idéarbete och design till att skriva alla texter och göra layouten.

2024-04-26

Artikel om faran med faktaförnekelse

 Vetenskapsrådets tidning Curie köpte min idé om att göra en artikel om farorna med att förneka fakta och vetenskap.

Jag intervjuade miljöforskaren Mikael Karlsson och psykologen Annika Nordlund, som även är ledamot i Klimatpolitiska rådet.

De ser flera risker med faktaförnekelse, som att färre väljer att forska om miljön och klimatet och att publicera sina resultat.

På frågan om varför just miljöforskning väcker så starka känslor menar de att det både beror på våra politiker och att omställning är något djupt personligt.

2024-04-22

Nya kunskaper på varje stopp

Får hjälp av kursdeltagarna på Victoriahem i Angered att ta mig till centralstationen. De senaste stoppen för min kurs i klarspråk och effektiv kommunikation var Göteborg och Borås.

För snart två år sedan började jag utbilda medarbetare över hela landet på bostadsföretaget Victoriahem i hur kommunikationen med hyresgästerna ska bli mer begriplig och tydlig.

Givande och roligt även för mig personligen och på varje stopp har jag lärt mig något nytt, vilket har förändrat och finslipat kursen under resans gång. Något som verkligen visar att god kommunikation utvecklar vi tillsammans.

2024-03-24

Förbundet firar 60 år med jubileumsnummer

Förbundet Blödarsjuka i Sverige fyller 60 år och Voff firar med dem genom att göra ett extra tjockt jubileumsnummer. Jag beskriver såväl viktiga kampanjer genom historien som intervjuar betydelsefulla personer från förr och nu. Sandra Torstensson har inte bara gjort layouten, utan också omslagsillustrationen med kända ansikten från förbundets historia. Jag ser också fram emot jubileumsfesten i september, då jag ska berätta om 25 år med Gensvar. Tänk vad tiden går fort när man har roligt.

2024-01-24

Läkare berättar om sin viktigaste fråga

Jag har fått förtroendet av Läkarförbundet att intervjua ett antal läkare om deras viktigaste fråga inför avtalsrörelsen 2024.

Artiklarna handlar bland annat om att det behövs fler läkare som är chefer och även fler som väljer att forska om inte Sverige ska halka efter andra länder.

Det är spännande både att höra vad läkarna brinner för och få en känsla för arbetsmiljö och villkor på landets sjukhus och vårdcentraler.

2023-12-28

vikten av att ha friska njurar

Fler lever längre med kronisk njursjukdom, men samtidigt inleder tre personer njurersättande behandling varje dag, det vill säga dialys eller transplantation.

Det är färska siffror från årets digra rapport från svenskt Njurregister, som Voff har tagit fram en populärversion av på uppdrag av vår nya uppdragsgivare Njurförbundet.

Carina Järvenhag har gjort research och skrivit texter medan Sandra Torstensson har tagit fram den grafiska formen och de lekfulla illustrationerna.

 

2023-12-23

god jul & gott nytt voff

Jag ber till den goda fen
att Tomten har med sig ben
hoppas ni får en finfin Jul
nästa år blir det en massa kul

2023-10-25

Kreativ workshop gav mersmak

Roligt, idérikt och energifyllt var några av kommentarerna från deltagarna när Carina Järvenhag höll en kreativ workshop för Industriläkarföreningen.

Eftermiddagen som genomfördes hos Sveriges läkarförbund på Villagatan i Stockholm innehöll såväl idéövningar och träning i att tänka tvärtom som en gallring och förädling av de bästa idéerna.

Här kan du läsa mer om Voffs workshops och kurser i klarspråk!

2023-10-18

Samtal om afasi i Västervik och Vimmerby

Finns det något roligare än att få följa med matte Carina Järvenhag på reportageresa? Inte om du frågar kontorshunden Frost.

Den här gången tog vi bilen till Småland för att göra intervjuer i Vimmerby och Västervik för Tidningen Afasi. Det blev intressanta samtal bland annat om digitala möjligheter och hur man bäst bedriver ett lokalt påverkansarbete.

Tack till Linda Bergfeldt på Afasiförbundet för att du gör en sådan ambitiös tidning!

2023-08-24

Klimatforskning blir till skön musik

Baltic Sea Festival Science Lab presenterar forskning om klimatfrågor i form av musik.

Nio unga forskare och lika många tonsättare har valts ut för att medverka och verken kommer att framföras av musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester den 25–26 augusti.

Jag har intervjuat två av forskarna, Carolin Seiferth och Konstantinos-Marios Vaziourakis, om att stå i rampljuset.

Jag medverkar regelbundet i Vetenskapsrådets tidning Curie och skriver om allt från nya sätt att kommunicera forsning, till tvärvetenskap och forskningens villkor.

Bildtext:
Verket Öland repeteras av musikerna Ulrik Nilsson, Per Sporrong, Peter Volpert, Kim Hellgren och Martino Moruzzi (syns inte på bilden) tillsammans med tonsättaren Sampo Kasurinen och forskaren Carolin Seiferth. Foto: Kristina Högberg

2023-07-01

Sommarnummer av Gensvar skärskådar solen

 

När det välbehövliga regnet har dragit in dimper sommarnumret av Gensvar ner i brevlådan.

Jag skriver bland annat om solens dubbla effekter och intervjuar Evelin Nilsson som är anlagsbärare och fick en son med svår hemofili.

I krönikan funderar jag också på varför det är ett sådant fokus på anlagsbärare när det handlar om hemofili? Kan det bero på drottning Victoria?

Tack till Sandra Torstensson för ännu ett formsäkert nummer och Förbundet Blödarsjuka i Sverige för ett gott och roligt samarbete som sträcker sig över 20 år.

2023-06-28

Fler vill lära sig klarspråk

Nyligen höll Carina Järvenhag i kurs i klarspråk med fokus på begriplighet och tydlighet för marknadsförare från olika teknikföretag. 

Så här tyckte en av deltagarna. Lena Reftberger, Marketing Project Manager hos Compotech:

”Tack för möjligheten att delta i kursen om Klarspråk med kursledaren Carina. Själv uppskattade jag särskilt de praktiska övningarna och gruppdiskussionerna tillsammans med övriga kursdeltagare och Carina som både är kunnig och engagerad.

Jag rekommenderar varmt denna kurs till alla som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper och förbättra sina färdigheter inom copy. ”

 

 

2023-06-15

Berättelser om blödarsjuka översatta till engelska

 

Nu finns min intervjubok också på engelska. Känner mig glad och stolt! Tack igen till alla er som berättade era historier om smärta, vanmakt och blödningar i en tid utan behandling för blödarsjuka.

Tack också till Förbundet Blödarsjuka i Sverige som satsade på en engelsk utgåva och till CSL Behring som sponsrade översättning.

Det är förstås Sandra Torstensson som har formgett även den engelska utgåvan och Peter Kroons bild av Gert Grekow är lika fin på engelska.

 

2023-05-14

Slår ett slag för demokratin

Nu har den äntligen kommit från tryckeriet, Årsberättelsen 2022 om Folkuniversitetet i Stockholm.

Temat i år är demokrati och internationalisering, bland annat intervjuar jag nya rektorn och miljöforskaren Olof Olsson som säger att ”demokrati är en förutsättning för hållbarhet”.

Sandra Torstensson har tagit fram den snygga grafiska formen, som vanligt mitt i prick. Det här är 18:e gången i ordningen som Voff producerar årsberättelsen. 

 

2023-04-28

Moderator för debatt om sjukvårdens framtid

Vad händer med framtidens vård var temat när Förbundet Blödarsjuka i Sverige arrangerade paneldebatt den 18 april.

Inbjudna var sjukvårdsminister Acko Anckarberg Johansson (KD) samt tre ledamöter från socialutskottet; Michael Dahlqvist (S). Anders W Jonsson (C) och Lina Nordquist (L).

I panelen fanns också förbundets ordförande Agneta Havsengen och kassör Anders Molander. Moderator var Voffs Carina Järvenhag, som fick omdömet ”påläst och lyhörd”.

Frågor som diskuterades var bland annat en ökad nationell styrning av vården och hur vi ska kunna betala för kostsamma behandlingar som genterapi.

2023-04-23

Språkliga fällor lockar till skratt

Inspirerande, intressant och lärorikt var några av kommentarerna efteråt när Carina Järvenhag utbildade styrelsen för FBIS i klarspråk och effektiv kommunikationen.

Förmiddagen innehöll bland annat en introduktion i vad som egentligen menas med tydligt, enkelt och vårdat. Carina gjorde också en genomgång av några vanliga språkliga fällor och berättade hur man kan kommunicera på ett effektivare sätt.

Carina och Voff har samarbetet med Förbundet Blödarsjuka i Sverige i mer än 20 år.

2023-04-23

Grönt och skönt för femte året i rad

För femte året i rad har Voff producerat hållbarhetsrapport och ekonomisk redovisning för SEOM.

Som vanligt innehåller inledningen och hållbarhetsrapporten redaktionella inslag för att göra trycksaken mer levande och intressant.

I år gör Carina Järvenhag bland annat en stor avskedsintervju med vd Monika Söderlund Andreasson som lämnar sin post efter åtta år. Sandra Torstensson har tagit fram den gröna och sköna formen.

2023-03-12

Lyckad kampanj för Afasiförbundet

#allarösterräknas sätter ljuset på svårigheterna med att använda taligenkänningstjänster för personer med afasi. Voff har tagit fram kampanjens slogan och gjort mobilfilmen med Camilla Ejdestig (https://vimeo.com/792187451). Tack till Åke Nyke för klippning och ljud och Sandra Torstensson som tog fram grafiken. Filmen inspirerade TV4 Nyheterna till att göra ett eget inslag om samma ämne. Carina Järvenhag gjorde även en längre intervju med Camilla till årets första nummer av Tidningen Afasi.

2023-01-25

Reaktorhall blir spelplats för opera

KTH sätter för första gången upp en opera i sin reaktorhall. Den bygger på boken Sagan om den stora datamaskinen av Nobelpristagaren Hannes Alfvén. I artikeln intervjuar jag Leif Handberg. universitetslektor och föreståndare för Reaktorhallen, och den konstnärliga ledare Åsa Unander-Scharin. Jag har skrivit för Vetenskapsrådets tidningen Curie i över ett decennium och lär mig något nytt för varje uppdrag.

2022-12-30

Färgsprakande final på året med Gensvar

Årets sista nummer av Gensvar är lika färgglad som en smällkaramell. Formgivaren Sandra Torstensson har gjort ett omslag som verkligen sticker ut och som knyter an till temat ”Internationell utblick.” Jag har också försökt ta reda på vad den nya regeringen vill med sjukvården och vilken betydelse blodet har för vår hälsa.

2022-12-11

Tar tempen på sjukvården

 

Brist på vårdplatser, tystnadskultur och nu senast om att hot och våld mot läkare inte tas på allvar. Det är några angelägna ämnen som jag har skrivit om på Läkarförbundets webbplats Trygg vård. Totalt har jag intervjuat över 50 läkare om deras arbetsvillkor och tillsammans ger de en kuslig bild av tillståndet inom svensk sjukvård.

2022-11-02

Nya Gensvar tar upp klimatkrisen

 

I det nya numret av Gensvar tar vi upp olika aspekter av hembehandling. Jag har bland annat intervjuat Jenny Birgersson som upplevde det som ett tvång att behöva sticka sin lilla dotter, även om deras läkare beskrev hembehandlingen som en frihet. 

Jag undersöker också vilka konsekvenser klimatkrisen kan få för vår hälsa. 

Gensvar ges ut av Förbundet Blödarsjuka i Sverige och Voff har producerat tidningen sedan 2000. Det är Sandra Torstensson som gör den grafiska formen.

2022-10-30

Lättillgängligt om tunga ämnen

Vem har sagt att informationsmaterial måste vara tråkiga? På uppdrag av Förbundet Blödarsjuka i Sverige (FBIS) har Voff både uppdaterat gamla och gjort helt nya broschyrer.

Det är Sandra Torstensson som har tagit fram det grafiska konceptet med fina och färgglada illustrationer

–Sandra och Carina har hittat ett formspråk och innehåll som jag tycker passar mycket bra för målgruppen, säger Therese Backus, kanslichef på FBIS.

Hittills i år har vi också gjort intervjuboken Ingen ska ha samma helvete som jag och två nummer av tidningen Gensvar.

2022-09-21

Fokus på forskning i ny form

Vetenskapsrådets tidning Curie firar tio år med ny form, färgsättning och navigation. Även sökmöjligheterna har förbättrats och nu går det att enkelt att få fram de artiklar som jag själv har skrivit. Det har blivit en hel del genom åren. 

Några ämnen jag minns är den historiska tillbakablicken om vilka det var som studerade vid de svenska universiteten på 1600-talet och George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation, som med smittande entusiasm berättade om sitt arbete med att ta fram autonoma drönare i samarbete med Nasa. 

Jag ser fram emot att beskriva aktuell forskning och forskningens villkor i minst tio år till.

2022-07-08

Berättelser om smärta och sorg

Det känns ovant att vara på omslaget till Gensvar, men det beror på min intervjubok Ingen ska ha samma helvete som jag. Sju blödarsjuka personer beskriver personligt och gripande hur det var att växa upp i en tid utan behandling. Boken går att beställa på www.fbis.se.

I sommarnumret av Gensvar testar vi också riksdagspartiernas tankar om hälsa- och sjukvården. Unga blödarsjuka berättar varför de valt att engagera sig.

Den grafiska formen har Sandra Torstensson  gjort med bravur som vanligt. Ett extra stort tack till Therese Backus och Förbundet Blödarsjuka i Sverige för ett samarbete som ständigt utveckla.

2022-06-06

Turné i begriplig kommunikation

Fastighetsbolaget Victoriahem satsar på begriplig kommunikation och klarspråk. Med start i maj håller jag kurser för ett antal områdeskontor i hela landet. Vi diskuterar bland annat nyttan med klarspråk och hur man undviker språkliga fällor.

–Det är oerhört viktigt att budskapet når fram till våra hyresgäster. En utmaning i flera av våra bostadsområden är att många har annat modersmål än svenska. Behovet av klarspråk är stort och därför har vi anlitat Carina. Responsen hittills på kurserna har varit mycket positiv, säger Åsa Jansson, kommunikationsstrateg på Victoriahem.

 

2022-05-11

bokrelease 23 april 2022

Tack Förbundet Blödarsjuka i Sverige för ett jättetrevligt boksläpp! Och tack till alla som kom och framför allt till er som berättat era historier i ”Ingen ska ha samma helvete som jag”. Och utan Sandra Torstensson hade boken aldrig fått så fin grafisk form och även fantastiska porträtt av fotograferna Johanna Henriksson och Peter Kroon, som också tagit omslagsbilden av Gert Grekow.

 

2022-04-11

Gensvar om smärta – och hälsotrender

 

I årets första nummer av Gensvar berättar Per Wik om arvet efter sin mormors far Ivar Arosenius – och om smärtan som en ständig följeslagare. Hälsoexperten Leila Söderholm delar med sig av sina bästa träningstips och ny forskning visar att styrketräning kan förlänga livet. Sandra Torstensson har som vanligt gjort den grafiska formen och Sören Håkanlind har tagit den fantastiska omslagsbilden.

 

 

2022-04-03

Berättelser om blödarsjuka

Nu har den äntligen gått till tryck! Min intervjubok, Ingen ska ha samma helvete som jag, med blödarsjuka personer som berättar om smärta, blödningar och vanmakt i en tid utan behandling. Tusen tack Sandra Torstensson för en fantastisk fin grafisk form och för allt jobb – och tack till fotograferna Peter Kroon, Johanna Henriksson och Anette Andersson Fahlkvist. Och tack till Förbundet Blödarsjuka i Sverige för att ni finansierar och ger ut boken.

2022-04-03

Hållbart för fjärde året i rad

Sedan 2018 har Voff producerat hållbarhetsrapport och ekonomisk redovisning för Sollentuna Energi och Miljö (SEOM). Vi låter som vanligt redaktionella inslag varvas med fakta om hållbarhet och siffror. I år är det mycket fokus på elpriset och hur effekten ska räcka till alla i vårt avlånga land. Sandra Torstensson har tagit fram den grafiska formen, som är grön och skön.

2021-12-19

Frågor om forskning och distansarbete

I två artiklar för Vetenskapsrådets tidning Curie undersöker jag vilken betydelse ökat distansarbete får för forskningen. 

I den första försöker jag ta reda på hur nya kontorsformer påverkar forskare – och kommer fram till att de trivs bäst i sin egen vrå.

Och i den andra artikeln berättar bland andra Lena Lid Falkman att när nya arbetssätt har kommit för att stanna måste forskningen också börja ställa nya frågor.

2021-10-24

Vi vägrar vara tysta

Jag hade fått i uppdrag att intervjua ett antal äldre eldsjälar till Tidningen Afasi. De var så intressanta att prata med att jag fick idén att göra intervjubok. Glädjande nog tyckte Afasiförbundet också att det var en god idé och lagom till 40-årsfirandet släpptes skriften ”Vi vägrar vara tysta”. Jag har gjort alla intervjuer och den lättillgängliga formen har tagits fram av Voffs pålitliga och proffsiga samarbetspartner Sandra Torstensson.

2021-07-27

Temanummer om ITP

Förena nytta med nöje i det senaste numret av Gensvar. Vi koncentrerar oss på blödarsjukan ITP. Ida Alm berättar om den hemska väntan på besked och vi beskriver nya nationella riktlinjer som är på gång. Det finns också lättare läsning med tips inför fjällvandringen. Voff har producerat Förbundet Blödarsjukas tidning i mer än 20 år. De senaste åren tillsammans med den grafiska formgivaren Sandra Torstensson.

2021-07-09

Grafisk manual visar vägen

En grafisk manual beskriver hur typsnitt, färger och former ska användas. Voff fick förtroendet av Förbundet Blödarsjuka i Sverige att ta fram en sådan som också inkluderar skrivregler. Tillsammans med den grafiska formgivaren Sandra Torstensson tog vi fram ett pedagogiskt upplägg med snyggt förpackade regler. Samtidigt uppdaterade och utvecklade Sandra också förbundets nya logotyp.

2021-05-24

Annorlunda årsberättelse för coronaåret 2020

2020 blev ett annorlunda år med Folkuniversitetets årsberättelse. I stället för att vara på plats och beskriva verksamheten fick vi för det mesta nöja oss med Zoom. Men det fungerade över förväntan det med. Som vanligt har Sandra Torstensson tagit fram en tilltalande och modern grafisk form medan Anette Fahlkvist Andersson har fotograferat – inklusive den fina porträttbilden till omslaget. Voff har haft förmånen att producera årsberättelsen sedan år 2005.

 

2021-05-01

Gensvar om forskning som kan leda till genombrott

I det senaste numret av Gensvar berättar vi om Hadi Valadis och hans forskning om exosomer, som både kan leda till nya behandlingar mot cancer och till nya coronavaccin. Sören Håkanlind har tagit de fina bilderna på Hadi i hans labb vid Göteborgs universitet och Sandra Torstensson står för den grafiska formen. Voff har producerat tidningen Gensvar på uppdrag av Förbundet Blödarsjuka i Sverige sedan år 2000.

2021-04-11

Hållbart för tredje året i rad

För tredje året i rad har Voff tagit fram hållbarhetsrapport och ekonomisk redovisning för Sollentuna Energi och Miljö. Rapporterna varvas med redaktionella inslag som intervjuer och ett reportage om uppvärmning av villor i Sollentuna med restvärme från ishallen. Sandra Torstensson har tagit fram en grafisk form som lyfter innehållet och låter det gröna dominera.

2021-03-07

Forskning påverkas av pandemin

Enorma resurser har satsats på covid-19 och att få fram ett vaccin under 2020, men även annan forskning påverkas. Effekterna kan både vara negativa och positiva. Studier kan försenas på grund av restriktioner samtidigt som mer forskning kan bli gjord när andra aktiviteter ställs in. Läs mer i min intervju med forskarna Thomas Nygren, Alexandra Weilenmann och Fredrik Liljeros.

2020-11-14

En hel tidning enbart om forskning

När Förbundet Blödarblödarsjuka i Sverige satsade på ett specialnummer av tidningen Gensvar blev det fokus på forskning. Jag har fått ägna ett helt nummer år att beskriva de senaste framstegen inom biomedicin och den första studien där svenska patienter får genterapi för sin blödarsjuka. Jag ställer också frågor om hur mycket nya läkemedel får kosta och vem som i slutändan ska betala? Grafisk formgivare är Sandra Torstensson.

2020-11-14

Skildrar läkare under coronakrisen

Läkarstudenten Lida Azizmohammadi arbetar extra som undersköterska med covid-19-patienter. Hon tycker det är självklart att rycka in och hjälpa till med det hon kan. Så resonerar många läkare jag har intervjuat under pandemin. Fler porträtt finns att läsa på webbplatsen www.tryggvard.se. Det fina porträttet på Lida har fotograf Johan Knobe tagit.

 

2020-10-10

Marie Curies liv i toner

Tonsättaren och musikern Camilla Ringquist har de senaste tre åren läst och sett allt hon har kommit över om Marie Curie. Resultatet blev Piano Suite Curie där hon skildrar 23 viktiga händelser i den världsberömda vetenskapskvinnans liv. När jag intervjuade Camilla för Vetenskapsrådets tidning Curie berättade hon att det också ska bli en förställning i vår. Piano Suite Curie finns redan nu på spotify.

Foto: Therése Särnbäck

2020-10-10

Voff vässar sina kurser

Voffs kurser i hur man undviker språkliga fällor blir ännu vassare under hösten. Carina Järvenhag går nämligen en distanskurs i Klarspråk vid Linnéuniversitetet. Vi fördjupar oss i Språkrådets senaste rekommendationer och studerar svarta listan över ord som bör undvikas. Räck upp handen om du på sistone har använt ord som erfordra, föranstalta eller åtnjuta.

2020-08-30

Tema utlandsfödda i Gensvar

Möt familjen Crainea som flyttade till Sverige för att få bästa vården för blödarsjuka sonen Liam. Temat för det här numret är utlandsfödda och vi dyker ner i varför det saknas kulturell kompetens i vården och varför invandrare får sämre hälsa efter fem år i Sverige.  I över 20 år har Voff producerat tidningen Gensvar på uppdrag av Förbundet Blödarsjuka. I år gör vi också ett extra nummer med fokus på forskning som kommer ut i slutet av oktober. Det är Sandra Torstenson som står för den grafiska formen.

Foto: Magnus Pehrsson

2020-07-04

Reportage om relationen konst och vetenskap

Konstnärer och forskare har mycket gemensamt, bland annat nyfikenheten och viljan att ta sig an nya frågor. Carina Järvenhag undersöker den relationen närmare i ett reportage om konsthallen Accelerator för Vetenskapsrådets tidning Curie.  I utställningen Ympa orden, piska min tunga av konstnären Johanna Gustafsson Fürst ingår 21 träskulpturer ympade till olika former. Ympningen är en metafor för språkförlust och hur språk blir till och delas.

Foto: Christian Saltas

 

2020-07-02

Analys av coronakrisens effekter

Tillsammans med Trygghetsstiftelsen undersöker jag vad coronakrisen innebär för den offentliga sektorn på kort och lång sikt.  Jag kommer att intervjua forskare, arbetsgivare och fackliga representanter på olika myndigheter om vad omställning har betytt för dem under våren. Först ut är Martin Klaar, kompetensförsörjningschef på Kriminalvården. Han säger att: ”Inom den offentliga sektorn kommer vi att ha ett före och ett efter coronakrisen.”

 

2020-05-08

Triss i årsredovisningar

Trovärdigt, personligt och proffsigt, det utmärker årsredovisningar som Voff producerar. I år har vi samarbetat med Folkuniversitetet, Trygghetsstiftelsen och Sollentuna Energi och Miljö (SEOM). Gemensamt för alla tre är ett redaktionellt grepp som lyfter verksamheterna och gör årsberättelserna relevanta länge. Sandra Torstensson är grafisk formgivare och även hennes stilrena design håller i längden!

2020-05-08

Kvinnor i fokus i Gensvar

Kvinnor kan också ha blödarsjuka, det är något som Anna Tollwé har kämpat för att upplysa världen om i snart två decennier. Hon porträtteras i årets första nummer av Gensvar. Även Voffs samarbete med Förbundet Blödarsjuka sträcker sig 20 år tillbaka i tiden. Förutom tidningen gör vi också informationsmaterial som rollups, inbjudningar, broschyrer och foldrar. Det är Sandra Torstenson som står för all grafisk form.

 

2020-03

Hållbart för andra året i rad

HÅLLBARHETSRAPPORT För andra året i rad har Voff tagit fram
hållbarhetsrapport och ekonomisk redovisning för Sollentuna Energi och Miljö. Liksom förra året varvar rapporterna fakta med redaktionella inslag som reportage och stora bilder. Det är
Sandra Torstensson som har tagit fram den grafiska formen, även den slitstark och snygg!

2020-03

Rebellkirurgen har fått rätt

Han fick namnet Rebellkirurgen efter Erik Gandinis dokumentär med samma namn. Nu har Carina Järvenhag tillsammans med fotograf Johan Knobe träffat Erik Erichsen i hans hem i Småland. I dag tycker han sig ha fått upprättelse för mycket av sin kritik
av hur sjukvården fungerar. ”Förr ansågs jag som besvärlig”, säger han.

2020-01-14

Bäst på drönare

Professor George Nikolakopoulos trodde att mejlet från NASA var ett skämt, berättade han för Carina Järvenhag tidningen Curie. Men efter att robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet hade gjort lyckade försök med att använda autonoma drönare i gruvgångar ville verkligen NASA inleda ett samarbete. Arbetet pågår nu för fullt och målet är att utveckla drönarteknik som ska kunna utforska planeter. Carina har arbetat med redaktionella uppdrag för Vetenskapsrådets sedan början av 2000-talet.

2020-01

Inspirerar med goda exempel

Voff samarbetar med Trygghetsstiftelsen om att ta fram och producera redaktionellt innehåll till hemsidan. Carina Järvenhag har bland annat beskrivit hur Kammarkollegiet, Kungliga Biblioteket och Polisen arbetar med omställning. Syftet är att ge andra myndigheter både kunskap och inspiration till att använda sina lokala omställningsmedel på ett effektivt sätt.

Slå på/av innehåll

2023-10-25

Kreativ workshop gav mersmak

Roligt, idérikt och energifyllt var några av kommentarerna från deltagarna när Carina Järvenhag höll en kreativ workshop för Industriläkarföreningen.

Eftermiddagen som genomfördes hos Sveriges läkarförbund på Villagatan i Stockholm innehöll såväl idéövningar och träning i att tänka tvärtom som en gallring och förädling av de bästa idéerna.

Här kan du läsa mer om Voffs workshops och kurser i klarspråk!

2023-10-18

Samtal om afasi i Västervik och Vimmerby

Finns det något roligare än att få följa med matte Carina Järvenhag på reportageresa? Inte om du frågar kontorshunden Frost.

Den här gången tog vi bilen till Småland för att göra intervjuer i Vimmerby och Västervik för Tidningen Afasi. Det blev intressanta samtal bland annat om digitala möjligheter och hur man bäst bedriver ett lokalt påverkansarbete.

Tack till Linda Bergfeldt på Afasiförbundet för att du gör en sådan ambitiös tidning!

2023-08-24

Klimatforskning blir till skön musik

Baltic Sea Festival Science Lab presenterar forskning om klimatfrågor i form av musik.

Nio unga forskare och lika många tonsättare har valts ut för att medverka och verken kommer att framföras av musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester den 25–26 augusti.

Jag har intervjuat två av forskarna, Carolin Seiferth och Konstantinos-Marios Vaziourakis, om att stå i rampljuset.

Jag medverkar regelbundet i Vetenskapsrådets tidning Curie och skriver om allt från nya sätt att kommunicera forsning, till tvärvetenskap och forskningens villkor.

Bildtext:
Verket Öland repeteras av musikerna Ulrik Nilsson, Per Sporrong, Peter Volpert, Kim Hellgren och Martino Moruzzi (syns inte på bilden) tillsammans med tonsättaren Sampo Kasurinen och forskaren Carolin Seiferth. Foto: Kristina Högberg

2023-07-01

Sommarnummer av Gensvar skärskådar solen

 

När det välbehövliga regnet har dragit in dimper sommarnumret av Gensvar ner i brevlådan.

Jag skriver bland annat om solens dubbla effekter och intervjuar Evelin Nilsson som är anlagsbärare och fick en son med svår hemofili.

I krönikan funderar jag också på varför det är ett sådant fokus på anlagsbärare när det handlar om hemofili? Kan det bero på drottning Victoria?

Tack till Sandra Torstensson för ännu ett formsäkert nummer och Förbundet Blödarsjuka i Sverige för ett gott och roligt samarbete som sträcker sig över 20 år.

2023-06-28

Fler vill lära sig klarspråk

Nyligen höll Carina Järvenhag i kurs i klarspråk med fokus på begriplighet och tydlighet för marknadsförare från olika teknikföretag. 

Så här tyckte en av deltagarna. Lena Reftberger, Marketing Project Manager hos Compotech:

”Tack för möjligheten att delta i kursen om Klarspråk med kursledaren Carina. Själv uppskattade jag särskilt de praktiska övningarna och gruppdiskussionerna tillsammans med övriga kursdeltagare och Carina som både är kunnig och engagerad.

Jag rekommenderar varmt denna kurs till alla som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper och förbättra sina färdigheter inom copy. ”

 

 

2023-06-15

Berättelser om blödarsjuka översatta till engelska

 

Nu finns min intervjubok också på engelska. Känner mig glad och stolt! Tack igen till alla er som berättade era historier om smärta, vanmakt och blödningar i en tid utan behandling för blödarsjuka.

Tack också till Förbundet Blödarsjuka i Sverige som satsade på en engelsk utgåva och till CSL Behring som sponsrade översättning.

Det är förstås Sandra Torstensson som har formgett även den engelska utgåvan och Peter Kroons bild av Gert Grekow är lika fin på engelska.

 

2023-05-14

Slår ett slag för demokratin

Nu har den äntligen kommit från tryckeriet, Årsberättelsen 2022 om Folkuniversitetet i Stockholm.

Temat i år är demokrati och internationalisering, bland annat intervjuar jag nya rektorn och miljöforskaren Olof Olsson som säger att ”demokrati är en förutsättning för hållbarhet”.

Sandra Torstensson har tagit fram den snygga grafiska formen, som vanligt mitt i prick. Det här är 18:e gången i ordningen som Voff producerar årsberättelsen. 

 

2023-04-28

Moderator för debatt om sjukvårdens framtid

Vad händer med framtidens vård var temat när Förbundet Blödarsjuka i Sverige arrangerade paneldebatt den 18 april.

Inbjudna var sjukvårdsminister Acko Anckarberg Johansson (KD) samt tre ledamöter från socialutskottet; Michael Dahlqvist (S). Anders W Jonsson (C) och Lina Nordquist (L).

I panelen fanns också förbundets ordförande Agneta Havsengen och kassör Anders Molander. Moderator var Voffs Carina Järvenhag, som fick omdömet ”påläst och lyhörd”.

Frågor som diskuterades var bland annat en ökad nationell styrning av vården och hur vi ska kunna betala för kostsamma behandlingar som genterapi.

2023-04-23

Språkliga fällor lockar till skratt

Inspirerande, intressant och lärorikt var några av kommentarerna efteråt när Carina Järvenhag utbildade styrelsen för FBIS i klarspråk och effektiv kommunikationen.

Förmiddagen innehöll bland annat en introduktion i vad som egentligen menas med tydligt, enkelt och vårdat. Carina gjorde också en genomgång av några vanliga språkliga fällor och berättade hur man kan kommunicera på ett effektivare sätt.

Carina och Voff har samarbetet med Förbundet Blödarsjuka i Sverige i mer än 20 år.

2023-04-23

Grönt och skönt för femte året i rad

För femte året i rad har Voff producerat hållbarhetsrapport och ekonomisk redovisning för SEOM.

Som vanligt innehåller inledningen och hållbarhetsrapporten redaktionella inslag för att göra trycksaken mer levande och intressant.

I år gör Carina Järvenhag bland annat en stor avskedsintervju med vd Monika Söderlund Andreasson som lämnar sin post efter åtta år. Sandra Torstensson har tagit fram den gröna och sköna formen.

2023-03-12

Lyckad kampanj för Afasiförbundet

#allarösterräknas sätter ljuset på svårigheterna med att använda taligenkänningstjänster för personer med afasi. Voff har tagit fram kampanjens slogan och gjort mobilfilmen med Camilla Ejdestig (https://vimeo.com/792187451). Tack till Åke Nyke för klippning och ljud och Sandra Torstensson som tog fram grafiken. Filmen inspirerade TV4 Nyheterna till att göra ett eget inslag om samma ämne. Carina Järvenhag gjorde även en längre intervju med Camilla till årets första nummer av Tidningen Afasi.

2023-01-25

Reaktorhall blir spelplats för opera

KTH sätter för första gången upp en opera i sin reaktorhall. Den bygger på boken Sagan om den stora datamaskinen av Nobelpristagaren Hannes Alfvén. I artikeln intervjuar jag Leif Handberg. universitetslektor och föreståndare för Reaktorhallen, och den konstnärliga ledare Åsa Unander-Scharin. Jag har skrivit för Vetenskapsrådets tidningen Curie i över ett decennium och lär mig något nytt för varje uppdrag.

2022-12-30

Färgsprakande final på året med Gensvar

Årets sista nummer av Gensvar är lika färgglad som en smällkaramell. Formgivaren Sandra Torstensson har gjort ett omslag som verkligen sticker ut och som knyter an till temat ”Internationell utblick.” Jag har också försökt ta reda på vad den nya regeringen vill med sjukvården och vilken betydelse blodet har för vår hälsa.

2022-12-11

Tar tempen på sjukvården

 

Brist på vårdplatser, tystnadskultur och nu senast om att hot och våld mot läkare inte tas på allvar. Det är några angelägna ämnen som jag har skrivit om på Läkarförbundets webbplats Trygg vård. Totalt har jag intervjuat över 50 läkare om deras arbetsvillkor och tillsammans ger de en kuslig bild av tillståndet inom svensk sjukvård.

2022-11-02

Nya Gensvar tar upp klimatkrisen

 

I det nya numret av Gensvar tar vi upp olika aspekter av hembehandling. Jag har bland annat intervjuat Jenny Birgersson som upplevde det som ett tvång att behöva sticka sin lilla dotter, även om deras läkare beskrev hembehandlingen som en frihet. 

Jag undersöker också vilka konsekvenser klimatkrisen kan få för vår hälsa. 

Gensvar ges ut av Förbundet Blödarsjuka i Sverige och Voff har producerat tidningen sedan 2000. Det är Sandra Torstensson som gör den grafiska formen.

2022-10-30

Lättillgängligt om tunga ämnen

Vem har sagt att informationsmaterial måste vara tråkiga? På uppdrag av Förbundet Blödarsjuka i Sverige (FBIS) har Voff både uppdaterat gamla och gjort helt nya broschyrer.

Det är Sandra Torstensson som har tagit fram det grafiska konceptet med fina och färgglada illustrationer

–Sandra och Carina har hittat ett formspråk och innehåll som jag tycker passar mycket bra för målgruppen, säger Therese Backus, kanslichef på FBIS.

Hittills i år har vi också gjort intervjuboken Ingen ska ha samma helvete som jag och två nummer av tidningen Gensvar.

2022-09-21

Fokus på forskning i ny form

Vetenskapsrådets tidning Curie firar tio år med ny form, färgsättning och navigation. Även sökmöjligheterna har förbättrats och nu går det att enkelt att få fram de artiklar som jag själv har skrivit. Det har blivit en hel del genom åren. 

Några ämnen jag minns är den historiska tillbakablicken om vilka det var som studerade vid de svenska universiteten på 1600-talet och George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation, som med smittande entusiasm berättade om sitt arbete med att ta fram autonoma drönare i samarbete med Nasa. 

Jag ser fram emot att beskriva aktuell forskning och forskningens villkor i minst tio år till.

2022-07-08

Berättelser om smärta och sorg

Det känns ovant att vara på omslaget till Gensvar, men det beror på min intervjubok Ingen ska ha samma helvete som jag. Sju blödarsjuka personer beskriver personligt och gripande hur det var att växa upp i en tid utan behandling. Boken går att beställa på www.fbis.se.

I sommarnumret av Gensvar testar vi också riksdagspartiernas tankar om hälsa- och sjukvården. Unga blödarsjuka berättar varför de valt att engagera sig.

Den grafiska formen har Sandra Torstensson  gjort med bravur som vanligt. Ett extra stort tack till Therese Backus och Förbundet Blödarsjuka i Sverige för ett samarbete som ständigt utveckla.

2022-06-06

Turné i begriplig kommunikation

Fastighetsbolaget Victoriahem satsar på begriplig kommunikation och klarspråk. Med start i maj håller jag kurser för ett antal områdeskontor i hela landet. Vi diskuterar bland annat nyttan med klarspråk och hur man undviker språkliga fällor.

–Det är oerhört viktigt att budskapet når fram till våra hyresgäster. En utmaning i flera av våra bostadsområden är att många har annat modersmål än svenska. Behovet av klarspråk är stort och därför har vi anlitat Carina. Responsen hittills på kurserna har varit mycket positiv, säger Åsa Jansson, kommunikationsstrateg på Victoriahem.

 

2022-05-11

bokrelease 23 april 2022

Tack Förbundet Blödarsjuka i Sverige för ett jättetrevligt boksläpp! Och tack till alla som kom och framför allt till er som berättat era historier i ”Ingen ska ha samma helvete som jag”. Och utan Sandra Torstensson hade boken aldrig fått så fin grafisk form och även fantastiska porträtt av fotograferna Johanna Henriksson och Peter Kroon, som också tagit omslagsbilden av Gert Grekow.

 

2022-04-11

Gensvar om smärta – och hälsotrender

 

I årets första nummer av Gensvar berättar Per Wik om arvet efter sin mormors far Ivar Arosenius – och om smärtan som en ständig följeslagare. Hälsoexperten Leila Söderholm delar med sig av sina bästa träningstips och ny forskning visar att styrketräning kan förlänga livet. Sandra Torstensson har som vanligt gjort den grafiska formen och Sören Håkanlind har tagit den fantastiska omslagsbilden.

 

 

2022-04-03

Berättelser om blödarsjuka

Nu har den äntligen gått till tryck! Min intervjubok, Ingen ska ha samma helvete som jag, med blödarsjuka personer som berättar om smärta, blödningar och vanmakt i en tid utan behandling. Tusen tack Sandra Torstensson för en fantastisk fin grafisk form och för allt jobb – och tack till fotograferna Peter Kroon, Johanna Henriksson och Anette Andersson Fahlkvist. Och tack till Förbundet Blödarsjuka i Sverige för att ni finansierar och ger ut boken.

2022-04-03

Hållbart för fjärde året i rad

Sedan 2018 har Voff producerat hållbarhetsrapport och ekonomisk redovisning för Sollentuna Energi och Miljö (SEOM). Vi låter som vanligt redaktionella inslag varvas med fakta om hållbarhet och siffror. I år är det mycket fokus på elpriset och hur effekten ska räcka till alla i vårt avlånga land. Sandra Torstensson har tagit fram den grafiska formen, som är grön och skön.

2021-12-19

Frågor om forskning och distansarbete

I två artiklar för Vetenskapsrådets tidning Curie undersöker jag vilken betydelse ökat distansarbete får för forskningen. 

I den första försöker jag ta reda på hur nya kontorsformer påverkar forskare – och kommer fram till att de trivs bäst i sin egen vrå.

Och i den andra artikeln berättar bland andra Lena Lid Falkman att när nya arbetssätt har kommit för att stanna måste forskningen också börja ställa nya frågor.

2021-10-24

Vi vägrar vara tysta

Jag hade fått i uppdrag att intervjua ett antal äldre eldsjälar till Tidningen Afasi. De var så intressanta att prata med att jag fick idén att göra intervjubok. Glädjande nog tyckte Afasiförbundet också att det var en god idé och lagom till 40-årsfirandet släpptes skriften ”Vi vägrar vara tysta”. Jag har gjort alla intervjuer och den lättillgängliga formen har tagits fram av Voffs pålitliga och proffsiga samarbetspartner Sandra Torstensson.

2021-07-27

Temanummer om ITP

Förena nytta med nöje i det senaste numret av Gensvar. Vi koncentrerar oss på blödarsjukan ITP. Ida Alm berättar om den hemska väntan på besked och vi beskriver nya nationella riktlinjer som är på gång. Det finns också lättare läsning med tips inför fjällvandringen. Voff har producerat Förbundet Blödarsjukas tidning i mer än 20 år. De senaste åren tillsammans med den grafiska formgivaren Sandra Torstensson.

2021-07-09

Grafisk manual visar vägen

En grafisk manual beskriver hur typsnitt, färger och former ska användas. Voff fick förtroendet av Förbundet Blödarsjuka i Sverige att ta fram en sådan som också inkluderar skrivregler. Tillsammans med den grafiska formgivaren Sandra Torstensson tog vi fram ett pedagogiskt upplägg med snyggt förpackade regler. Samtidigt uppdaterade och utvecklade Sandra också förbundets nya logotyp.

2021-05-24

Annorlunda årsberättelse för coronaåret 2020

2020 blev ett annorlunda år med Folkuniversitetets årsberättelse. I stället för att vara på plats och beskriva verksamheten fick vi för det mesta nöja oss med Zoom. Men det fungerade över förväntan det med. Som vanligt har Sandra Torstensson tagit fram en tilltalande och modern grafisk form medan Anette Fahlkvist Andersson har fotograferat – inklusive den fina porträttbilden till omslaget. Voff har haft förmånen att producera årsberättelsen sedan år 2005.

 

2021-05-01

Gensvar om forskning som kan leda till genombrott

I det senaste numret av Gensvar berättar vi om Hadi Valadis och hans forskning om exosomer, som både kan leda till nya behandlingar mot cancer och till nya coronavaccin. Sören Håkanlind har tagit de fina bilderna på Hadi i hans labb vid Göteborgs universitet och Sandra Torstensson står för den grafiska formen. Voff har producerat tidningen Gensvar på uppdrag av Förbundet Blödarsjuka i Sverige sedan år 2000.

2021-04-11

Hållbart för tredje året i rad

För tredje året i rad har Voff tagit fram hållbarhetsrapport och ekonomisk redovisning för Sollentuna Energi och Miljö. Rapporterna varvas med redaktionella inslag som intervjuer och ett reportage om uppvärmning av villor i Sollentuna med restvärme från ishallen. Sandra Torstensson har tagit fram en grafisk form som lyfter innehållet och låter det gröna dominera.

2021-03-07

Forskning påverkas av pandemin

Enorma resurser har satsats på covid-19 och att få fram ett vaccin under 2020, men även annan forskning påverkas. Effekterna kan både vara negativa och positiva. Studier kan försenas på grund av restriktioner samtidigt som mer forskning kan bli gjord när andra aktiviteter ställs in. Läs mer i min intervju med forskarna Thomas Nygren, Alexandra Weilenmann och Fredrik Liljeros.

2020-11-14

En hel tidning enbart om forskning

När Förbundet Blödarblödarsjuka i Sverige satsade på ett specialnummer av tidningen Gensvar blev det fokus på forskning. Jag har fått ägna ett helt nummer år att beskriva de senaste framstegen inom biomedicin och den första studien där svenska patienter får genterapi för sin blödarsjuka. Jag ställer också frågor om hur mycket nya läkemedel får kosta och vem som i slutändan ska betala? Grafisk formgivare är Sandra Torstensson.

2020-11-14

Skildrar läkare under coronakrisen

Läkarstudenten Lida Azizmohammadi arbetar extra som undersköterska med covid-19-patienter. Hon tycker det är självklart att rycka in och hjälpa till med det hon kan. Så resonerar många läkare jag har intervjuat under pandemin. Fler porträtt finns att läsa på webbplatsen www.tryggvard.se. Det fina porträttet på Lida har fotograf Johan Knobe tagit.

 

2020-10-10

Marie Curies liv i toner

Tonsättaren och musikern Camilla Ringquist har de senaste tre åren läst och sett allt hon har kommit över om Marie Curie. Resultatet blev Piano Suite Curie där hon skildrar 23 viktiga händelser i den världsberömda vetenskapskvinnans liv. När jag intervjuade Camilla för Vetenskapsrådets tidning Curie berättade hon att det också ska bli en förställning i vår. Piano Suite Curie finns redan nu på spotify.

Foto: Therése Särnbäck

2020-10-10

Voff vässar sina kurser

Voffs kurser i hur man undviker språkliga fällor blir ännu vassare under hösten. Carina Järvenhag går nämligen en distanskurs i Klarspråk vid Linnéuniversitetet. Vi fördjupar oss i Språkrådets senaste rekommendationer och studerar svarta listan över ord som bör undvikas. Räck upp handen om du på sistone har använt ord som erfordra, föranstalta eller åtnjuta.

2020-08-30

Tema utlandsfödda i Gensvar

Möt familjen Crainea som flyttade till Sverige för att få bästa vården för blödarsjuka sonen Liam. Temat för det här numret är utlandsfödda och vi dyker ner i varför det saknas kulturell kompetens i vården och varför invandrare får sämre hälsa efter fem år i Sverige.  I över 20 år har Voff producerat tidningen Gensvar på uppdrag av Förbundet Blödarsjuka. I år gör vi också ett extra nummer med fokus på forskning som kommer ut i slutet av oktober. Det är Sandra Torstenson som står för den grafiska formen.

Foto: Magnus Pehrsson

2020-07-04

Reportage om relationen konst och vetenskap

Konstnärer och forskare har mycket gemensamt, bland annat nyfikenheten och viljan att ta sig an nya frågor. Carina Järvenhag undersöker den relationen närmare i ett reportage om konsthallen Accelerator för Vetenskapsrådets tidning Curie.  I utställningen Ympa orden, piska min tunga av konstnären Johanna Gustafsson Fürst ingår 21 träskulpturer ympade till olika former. Ympningen är en metafor för språkförlust och hur språk blir till och delas.

Foto: Christian Saltas

 

2020-07-02

Analys av coronakrisens effekter

Tillsammans med Trygghetsstiftelsen undersöker jag vad coronakrisen innebär för den offentliga sektorn på kort och lång sikt.  Jag kommer att intervjua forskare, arbetsgivare och fackliga representanter på olika myndigheter om vad omställning har betytt för dem under våren. Först ut är Martin Klaar, kompetensförsörjningschef på Kriminalvården. Han säger att: ”Inom den offentliga sektorn kommer vi att ha ett före och ett efter coronakrisen.”

 

2020-05-08

Triss i årsredovisningar

Trovärdigt, personligt och proffsigt, det utmärker årsredovisningar som Voff producerar. I år har vi samarbetat med Folkuniversitetet, Trygghetsstiftelsen och Sollentuna Energi och Miljö (SEOM). Gemensamt för alla tre är ett redaktionellt grepp som lyfter verksamheterna och gör årsberättelserna relevanta länge. Sandra Torstensson är grafisk formgivare och även hennes stilrena design håller i längden!

2020-05-08

Kvinnor i fokus i Gensvar

Kvinnor kan också ha blödarsjuka, det är något som Anna Tollwé har kämpat för att upplysa världen om i snart två decennier. Hon porträtteras i årets första nummer av Gensvar. Även Voffs samarbete med Förbundet Blödarsjuka sträcker sig 20 år tillbaka i tiden. Förutom tidningen gör vi också informationsmaterial som rollups, inbjudningar, broschyrer och foldrar. Det är Sandra Torstenson som står för all grafisk form.

 

2020-03

Hållbart för andra året i rad

HÅLLBARHETSRAPPORT För andra året i rad har Voff tagit fram
hållbarhetsrapport och ekonomisk redovisning för Sollentuna Energi och Miljö. Liksom förra året varvar rapporterna fakta med redaktionella inslag som reportage och stora bilder. Det är
Sandra Torstensson som har tagit fram den grafiska formen, även den slitstark och snygg!

2020-03

Rebellkirurgen har fått rätt

Han fick namnet Rebellkirurgen efter Erik Gandinis dokumentär med samma namn. Nu har Carina Järvenhag tillsammans med fotograf Johan Knobe träffat Erik Erichsen i hans hem i Småland. I dag tycker han sig ha fått upprättelse för mycket av sin kritik
av hur sjukvården fungerar. ”Förr ansågs jag som besvärlig”, säger han.

2020-01-14

Bäst på drönare

Professor George Nikolakopoulos trodde att mejlet från NASA var ett skämt, berättade han för Carina Järvenhag tidningen Curie. Men efter att robotikgruppen vid Luleå tekniska universitet hade gjort lyckade försök med att använda autonoma drönare i gruvgångar ville verkligen NASA inleda ett samarbete. Arbetet pågår nu för fullt och målet är att utveckla drönarteknik som ska kunna utforska planeter. Carina har arbetat med redaktionella uppdrag för Vetenskapsrådets sedan början av 2000-talet.

2020-01

Inspirerar med goda exempel

Voff samarbetar med Trygghetsstiftelsen om att ta fram och producera redaktionellt innehåll till hemsidan. Carina Järvenhag har bland annat beskrivit hur Kammarkollegiet, Kungliga Biblioteket och Polisen arbetar med omställning. Syftet är att ge andra myndigheter både kunskap och inspiration till att använda sina lokala omställningsmedel på ett effektivt sätt.

Slå på/av innehåll

Kontakta oss

Jag har långa relationer med mina kunder och som projektledare är jag lösningsinriktad och driven. Jag är van att leda och inspirera projektgrupper av olika sammansättningar. Min styrka som journalist är att kunna göra det mesta tydligt, relevant och läsvärt. Ofta skriver jag om svåra ämnen som forskning, medicin, miljö och energi. Jag tycker också om dela med mig av mina kunskaper och har kurser i att bli en bättre skribent och i opinionsbildning.

Carina Järvenhag

Journalist/Projektledare

070-608 99 76

Erfaren och stilsäker formgivare med tyngdpunkten på redaktionell kommunikation som årsberättelser och informationsmaterial. Mina gedigna kunskaper om typografi, bild och visuell kommunikation garanterar hög kvalitet och fokus på mottagaren. Jag tar även fram sälj- och marknadsföringsmaterial som annonser, säljbroschyrer, skyltar och banners. Oavsett om det är ett stort eller litet projekt är jag en trygg och lyhörd samarbetspartner.

Sandra Torstensson

Grafisk formgivare

070-206 32 04

sandra@voff.se

Vi brukar – lite skämtsamt – säga att Voff Media är kundens bästa vän. Men vi vill också gärna tro att det är så vi uppfattas.

SÄG HEJ

VAD VI GÖR

VOFF!

På uppdrag av Läkarförbundet fortsätter Carina Järvenhag att tillsammans med fotograf Johan Knobe skildra läkares arbetssituation och villkor. I höst står särskilt arbetsmiljö och löner i fokus. Onkologen Anna Das berättar varför hon vägrar riskera sin egen hälsa. Samtidigt som tre anonyma underläkare liknar sin arbetssituation vid en destruktiv relation. Artiklarna publiceras på kampanjsajten www.tryggvard.se.

I det senaste numret av tidningen Gensvar berättar Gert Grekow hur det var att växa upp med blödarsjuka under 1940-talet när ingen behandling fanns. Hans äldre bror dog av en hjärnblödning men Gert hade turen att överleva. Voff har producerat Förbundet Blödarsjukas tidning i över 20 år och det finns mycket kvar att skriva om. Sandra Torstensson gör den grafiska formen och Johan Knobe har tagit omslagsbilden.

 

 

 

Ja, det blev resultatet när Voff fick i uppdrag av SEOM att ta fram dekaler med ett nytt budskap till sopbilarna i Sollentuna. Sandra Torstensson har tagit fram den grafiska formen som på ett utmärkt sätt förstärker innehållet. Voff har samarbetet med SEOM sedan 2007 rörande kundtidningar, årsredovisningar och kommunikationsinsatser.

Tänkvärt och lättillgängligt, det var några omdömen när Carina Järvenhag höll en halvdagsutbildning på Compotech Provider. Deltagarna fick inblick i den journalistiska metoden och övade sig i att hitta formuleringar som funkar. Carina gav även tips om hur man undviker språkliga fällor, som till exempel modeord utan mening och skrytfenor.

Carina Järvenhag har träffat Peter Skippari som fick en massiv stroke och afasi som 52-åring. I dag får han kämpa med bokstäver, talsvar, och koder. Med afasi är det inte lätt att navigera i vår digitala vardag. Voff har samarbetet med Afasiförbundet i många år, både med redaktionella tjänster och informationsmaterial.

På uppdrag av Läkarförbundet har Carina Järvenhag åkt runt i Sverige och intervjuat läkare om deras arbetsvillkor. Artiklarna har sedan publicerats på kampanjsajten www.tryggvard.se. Men lagom till Almedalsveckan samlade Läkarförbundet 14 av läkarporträtten i en intervjubok.

Det blev en intensiv dag med många post it-lappar och goda idéer när styrelsens för Sveriges industriläkares förening möttes i Stockholm. I mitt uppdrag som facilitator ingick bland annat att leda idéövningar och att hjälpa till med att förädla dagens bästa uppslag. Kul också att få jobba ihop med min gamla kompis Michael Feldt, tidigare presschef på Läkarförbundet och nu egen konsult i Farsgubben Media.

Nyheter-ARKIV