0
Nummer av tidningen gensvar
0
Bokstäver om året

2021-07-07

Hemester och hemarbete här för att stanna

Så här glad blir kontorshunden Frost när årets semester närmar sig. Liksom förra året blir vi kvar i Sverige och söker oss till Härjedalen och till Västerbotten för att fjällvandra – också det till Frosts glädje! Bokningsläget inför sommaren visar att hemestern är här för att stanna.

Något annat som verkar bestå efter pandemin är hemarbete eller distansarbete. På uppdrag av Trygghetsstiftelsen har jag under året intervjuat ett antal företrädare för olika statliga myndigheter för att ta reda på hur covid-19 har påverkat dem. En snabb digitalisering och distansarbete är två svar som återkommer. Redan har myndigheter börjat anpassa sina lokaler för en mycket mindre personalstyrka på plats. Samma sak gäller för privata företag som minskar eller säger upp sina lokaler.

Majoriteten av dem som har kunnat jobba hemma säger sig också vara nöjda med det, omkring två tredjedelar enligt oberoende undersökningar. Samtidigt återstår många frågor om arbetsmiljö, social ohälsa och försäkringar att lösa. Och för att kunna vara kreativa och innovativa anser många med mig att vi måste fortsätta att träffas.

Oavsett var ni befinner er – hemma eller på kontoret – ha en skön (he)semester!

2021-04-11

Hoppa i mysbyxorna och sätt igång!

Många vittnar om stillasittande framför skärmar och ökande midjemått i pandemins spår, men det finns en massrörelse i motsatt riktning, nämligen att ”hop into something comfy and let’s get started!”

Det är så Adriene Michler inleder många av sina yogapass. ”Yoga with Adriene” var ett fenomen redan innan pandemin, men nu har intresset fullkomligt exploderat. I en tid av social distansering och oro är det få saker som känns mer rätt än yoga för hemmabruk. Dessutom erbjuder Adriene yoga för alla tänkbara tillstånd, från yoga för skribenter till pass för joggare.

När jag nyligen intervjuade chefen för Balettakademien i Stockholm sade han att bland det svåraste med dansklasser på distans är att få deltagarna att känna sig delaktiga. Något som Adriene behärskar till fulländning.

Ja, jag hör också till hennes trogna följare och har varit det ända sedan början av pandemin. Något som jag inte är ensam om. Hennes Youtubekanal har över sju miljoner följare och det finns otaliga memes om henne och om hennes vallhund Benji, som ligger och slappar bredvid yogamatten. Ibland så avslappnad att han används som kudde.

Adriene Michlers har helt enkelt förmågan att gå genom skärmen och kännas som en personlig vän och välgörare till dig – och till miljoner andra! Mina försök att få kontorshunden Frost att göra en Benji har hittills misslyckats.

2021-02-21

Magiska möten här för att stanna?

Jag intervjuade nyligen tre professorer om effekterna av pandemin. En av dem sade att hon fått väldigt mycket forskning gjort under coronaåret 2020. Tidigare gick så mycket tid åt till konferenser och reser.

En annan göteborgare jag intervjuade i veckan berättade att det var är ganska skönt att slippa alla frukostmöten som stockholmare tycker är så effektiva. Så var inte fallet för honom som då måste åka upp till huvudstaden kvällen innan.

Nu pratar många om vad som blir det ”nya normala” efter pandemin. Ett uttryck som i sig får mig att rysa. Men arbetslivet kommer aldrig att bli detsamma för oss som kan arbeta hemma och framför skärmar. Det känns redan exotiskt att jag för inte särskilt länge sedan ofta träffade de personer jag intervjuade.

Men ibland är möten på riktigt oöverträffade. Som att sitta vid köksbordet i Ydre hemma hos rebellkirurgen Erik Erichsen och höra honom berätta om hur han genomförde operationer i Etiopien med hjälp av borrar från Clas Ohlsson, slangklämmor och cykelekrar. Eller höra blödarsjuka Gert i Malmö berätta om sin uppväxt på 1940-talet innan några mediciner fanns och det bara var att ligga still och hoppas att blödningen slutade av sig själv.

Ibland behöver man också byta miljö för sin egen skull. Som att sitta på ett snöigt fjäll i Grövelsjön och dricka varm choklad med Frost. Ja, vi åkte dit i egen bil, bodde i egen stuga och matte har antikroppar!

 

2020-12-21

God jul & gott nytt voff!

När det ser som mörkast ut
klär sig Frost i julestrut
sprider sedan stjärneglans
när han viftar luden svans

 

2020-08-29

En katastrof och kris åt gången

Jag intervjuade nyligen en läkare och medicinsk expert om coronakrisen, Han sade då mycket tänkvärt, ”att vi människor bara kan hålla en katastrof i huvudet samtidigt”. De senaste månaderna har tv, tidningar och sociala medier varit fyllda av föga annat än statistik över smittade samt diskussioner om munskydd och flockimmunitet.

Det är inget nytt att en händelse tillåts dominera nyhetsflödet. I tider av kris söker människor också efter mer information än vanligt. Det är ett sätt att stilla sin oro, men frågan är hur lugnande det är att ständigt matas med nya, och stundtals motsägelsefulla, fakta?

Med detta sagt, visst finns de som försöker höja blicken, till exempel miljöforskaren Johan Rockström som menar att corona– och klimatkrisen har samma grund. Skövlingen av djur och natur tillsammans med global uppvärmning ger upphov till nya smittor. Rockström önskar att mobiliseringen inför coronasmittan kunde överföras till den planetära krisen.

Ett miljöinitiativ i det lilla invigdes i alla fall mitt under pandemin. Hedemora kommun, där jag tillbringade min hemester, har gjort i ordning en vandringsled över strandängar och våtmarker, där mängder av olika fåglar rastar. 10 procent av projektet finansieras med privata medel och som tack får man en stolpe med sitt namn på.

I höst kommer jag tillbaka och ser på flyttfåglar!

Carina Järvenhag

 

2020-06-29

Ha en skön hemester

Hemester är ingenting nytt. Ordet myntades för över tio år sedan i radioprogrammet Spanarna och fanns med i Språkrådets nyordslista 2009. Som så många andra ord bygger det på ett amerikanskengelskt begrepp, närmare bestämt ”staycation”.

Nu i coronatider har ordet fått en ny aktualitet. Risken för att bli smittad och det faktum att svenskar inte är välkomna i flera länder gör att många väljer att stanna hemma i sommar. Positiva effekter är att man stödjer det lokala näringslivet och att svemester är mer hållbart än en charterresa till solen.

En hemester eller svemester ger också möjlighet att uppleva nya platser. Två kompisar har upptäckt charmen med trästaden Askersund och en tredje cyklar runt i Småland. Andra väljer att uppleva naturen från en kajak.

Men tänk också på att ha frimester om du stannar hemma i sommar. Annars riskerar du kanske att ägna alltför för mycket tid åt jobbmejl och hushållsarbete,

För egen del inleds sommaren med distansarbete i trädgården. Svårigheten är att hitta en skuggig plats så att skärmen syns ordentligt. Kontorshunden Frost älskar i vilket fall att matte är hemma, oavsett om hon jobbar eller inte.

Carina Järvenhag

2020-05-13

Revolution på riktigt i arbetslivet

Den här arbetsveckan ska jag vara med på en digital museivisning, planera nästa nummer av en tidning via Teams, göra intervjuer via Facetime och vara med på ett samtal om språk och makt på Facebook. Nu har det digitala arbetslivet anlänt på allvar

Visst gjorde jag även tidigare en del intervjuer på distans, men den snabba förändringen av arbetslivet som Coronakrisen medfört hade nog ingen kunnat föreställa sig. Det är tveksamt om några arbetsplatser kan gå tillbaka till obligatorisk närvaro på kontoret, kostsamma konferenser och slentrianmässiga arbetsresor.

Med detta sagt menar jag inte att digitala närvaro kan ersätta alla fysiska arbetsmöten. Och nu pratar jag inte ens om alla de yrken där det är livsviktigt att vara på plats. Men även vi som mest arbetar framför skärmar behöver ses mellan fyra ögon för djupa samtal, för att få nya idéer och för att skratta åt fåniga skämt på fikarasten.

Men en annan god sak med hemarbete är närheten till en hund som sussar i soffan. Det är trösterikt vare sig man oroar sig över sakernas tillstånd eller har kört fast i en artikel!

 

2020-03-23

Borttappad bland algoritmer

Nyligen flyttade jag Voffs hemsida och e-post till ett nytt webbhotell. Omdirigeringen av olika servrar fungerade inte som det skulle och plötsligt fann jag mig utan både mejl och webbplats. Det värsta var förstås mejlen eftersom vi höll på med tre olika årsredovisningar och en tidning.

Kunder började höra av sig och undra varför deras mejl studsade samtidigt som aktörer som Kivra och Linkedin ville veta varför jag inte gick att nå? Eftersom jag i 20 år haft en enda mejladress, carina@voff.se , kunde jag inte ens börja räkna på hur många ställen jag använt den. Det visade sig även att min domän släckts ner av misstag och enda sättet att aktivera den var via ett mejl med lösenord till carina@voff.se. Men eftersom e-posten också låg nere kunde jag inte få tag i mitt nya lösenord. Jag förstod nu på allvar vad Moment 22 innebär.

Efter dagar med chatsupport på det gamla och nya webbhotellet samt inskickande av uppgifter som styrkte min identitet och att jag äger Voff fick jag till slut ett lösenord skickat till en alternativ e-post. Nu kan jag med säkerhet konstatera att utan din e-post finns du inte. 

Carina Järvenhag

2019-12-22

Gott Nytt Voff!

Snön lyser vit på taken endast konsulten är vaken med vovve i nyårshatt önskar jag goda helger i midvinternatt.

2019-08

Allt fler drar till fjällen

För 20 år sedan hade jag inte kunnat tänka mig något tråkigare än att packa ner en kaffetermosi en ryggsäck och bege mig upp mot kalfjället. Men när jag i somras satt uppe på Lill-Skarven i Härjedalen och blängde ut över myrar och snöklädda toppar kom ett förunderligt lugn över mig. Det enda som bröt tystnaden var Frost som flåsade bredvid mig. Det är nämligen varmt att klättra i berg med päls när det nästan är 30 grader varmt! Tur att det fanns fjällbäckar och dyhålor att svalka sig i.

Och jag är inte ensam om att bege mig till fjällen. I år ökade bokningarna på STF:s fjällstationer med tio procent. Orsaker är hållbarhetstrend, intresse för djur och natur – och sist men inte minst längtan efter tystnad och stillhet i vildmarken. Eller som en
uppdragsgivare sade till mig ”tricket är att bege sig dit där det inte finns någon mobiltäckning”.

Ökat intresse för fjällvandring och nya tjänster som ska hjälpa oss att ta kontroll över vår digitala konsumtion hänger troligen ihop. Det går förstås också alldeles utmärkt att lämna mobilen på rummet och låta den ladda ur i lugn och ro. Sen är man redo för nya uppdrag till hösten!

Carina Järvenhag

2019-07

Pånyttfödd som tågluffare

Som många i min generation av 1960-talister åkte jag med interrailkort flera gånger under 1980-talet. Det var både det billigast och enklaste sättet att se lite av världen. Några platsreservationer brydde man sig inte om på den tiden. Det bästa var de tyska tågen där sätena kunde dras ihop till en säng och man somnade sött i sin sovsäck. Det värsta var om någon med platsreservation klev på mitt i natten. När jag nu tar tåget igen 30 år senare har mycket förändrats – annat är sig förunderligt likt! Istället för att ligga i korridoren i sin sovsäck bokar vi sovvagn från Hamburg till Basel.
På morgonen får vi till och med frukost av konduktören. Vi har också bokat sittplatser hela vägen från Köpenhamn till Granada, vilket är obligatoriskt! Så att spontant hoppa av någonstans längs vägen är det inte tal om längre. Ändå får jag ibland samma känsla som för 30 år sedan. Att gå genom skakig korridor till toaletten mitt i natten och se ortsnamn passera utanför fönstret. Att hänga på stationen och dricka kaffe eller ta en öl i väntan på tåget. Och den sköna känslan av att vara framme och bara kunna sätta på sig ryggsäcken och promenera till hotellet. Till skillnad från flygplatser
ligger järnvägsstationer oftast mitt i byn. Voff önskar alla en riktigt skön sommar!

Carina Järvenhag

Kontakta oss

Jag har långa relationer med mina kunder och som projektledare är jag lösningsinriktad och driven. Jag är van att leda och inspirera projektgrupper av olika sammansättningar. Min styrka som journalist är att kunna göra det mesta tydligt, relevant och läsvärt. Ofta skriver jag om svåra ämnen som forskning, medicin, miljö och energi. Jag tycker också om dela med mig av mina kunskaper och har kurser i att bli en bättre skribent och i opinionsbildning.

Carina Järvenhag

Journalist/Projektledare

070-608 99 76

Erfaren och stilsäker formgivare med tyngdpunkten på redaktionell kommunikation som årsberättelser och informationsmaterial. Mina gedigna kunskaper om typografi, bild och visuell kommunikation garanterar hög kvalitet och fokus på mottagaren. Jag tar även fram sälj- och marknadsföringsmaterial som annonser, säljbroschyrer, skyltar och banners. Oavsett om det är ett stort eller litet projekt är jag en trygg och lyhörd samarbetspartner.

Sandra Torstensson

Grafisk formgivare

070-206 32 04

sandra@voff.se

Vi brukar – lite skämtsamt – säga att Voff Media är kundens bästa vän. Men vi vill också gärna tro att det är så vi uppfattas.

SÄG HEJ

VAD VI GÖR

VOFF!

Vid mitt senaste besök i London i mars kunde jag konstatera att det våras för viktorianerna. Alltså åren mellan 1837 och 1901 då drottning Victoria satt på den engelska tronen. En era som vi vanligen förknippar med konservatism, patriarkatet, pryderi och dubbelmoral, men nu verkar många vilja se den här tiden i ett nytt ljus.

På National Portrait Gallery kan man fram till den 20 maj se fotoutställningen Victorian Giants. Här finns fotografier från mitten av 1850-talet som känns överraskande moderna och porträtten visar en mycket mindre stel sida av viktorianerna än vi är vana vid. En av de mest framstående fotograferna var en kvinna, Julia Margaret Cameron, som bland annat porträtterade Charles Darwin.

I den nyutkomna boken Victorians undone beskriver historikern Kathryn Hughes fem historiska personer utifrån deras kroppar för att påminna läsaren om att viktorianerna också var människor av kött och blod. Ytterligare ett exempel på vårt nyvaknade intresse för den viktorianska eran är succén för den gotiska romanen Ormen i Essex av Sarah Perry.

Nu väntar jag bara på serien ”The Victorians” i minst åtta säsonger på Netflix!

Jag är på reportageresa i Karlstad och avslöjar mig omedelbart som den utböling jag är. Fotografen tar med mig till Klaras kafé, som är fjärran från alla kedjor som ser likadana ut oavsett i vilken stad man är.

Det doftar förföriskt av nybakat bröd och nybryggt kaffe så jag kliver fram till disken och ber om en cortado. Kvinnan bakom disken betraktar mig en stund och svarar sedan; ”Här jobbar vi med kaffe”.

Karlstad har stolta traditioner av kaffedrickande. 1906 grundade bröderna Josef, Anders och John Löfberg kafferosteriet Löfbergs Lila. Om ni undrar över namnet var lila färgen på påsen som innehöll Löfbergs lyxblandning, som lanserades i slutet av 1920-talet.

Efter avslutade intervjuer står jag således vid disken på Löfbergs Rosteri och Kaffebar. När jag ber om en kaffe ska jag plötsligt välja mellan americano, brasileiro eller rent av crescendo! Kaffet serveras i en pressokanna tillsammans med ett timglas. Ve den som trycker ner kaffet innan sanden har runnit ner i den under glasbehållaren. Jag trycker ner min presso alldeles för snett och blir sittande med sump i hela koppen.

I den närmaste hundrastgården är jag känd som Frosts matte, vad jag själv heter är mindre intressant i sammanhanget. Detta är i första hand en samlingsplats för fyrbenta familjemedlemmar. Därför känner jag Frosts kompisar, men har inte en aning om vad människan i andra ändan av kopplet heter.

Jag vet till exempel att den franska bulldogen svarar till samma namn som den rikskända kulturprofilen. Även nämnda bulldog har lite svårt att hålla tassarna i styr så nu väntar kemisk kastrering, berättade matte.

I hundrastgården finns även andra kopplingar till akademien. Matten till den surmulna spetsen arbetade en gång i tiden på Gyldene Freden och enligt henne var vissa ledamöter även då förtjusta i ung kvinnlig fägring.

Riktigt livligt blir det när bästisen stor-Morris är på plats, då springer han och Frost runt, runt i en rasande fart. Tvärtemot lill-Morris som helst ställer sig upp på bakbenen och stillsamt nafsar Frost i skägget.

Krönikor-ARKIV